Priprema tikvica: Tikvice izrendajte i posolite ih. Ostavite ih da odstoje 15 minuta kako bi pustile vodu. Nakon toga, rukama ili kroz čistu kuhinjsku krpu dobro iscedite višak tečnosti.
Prženje luka: Sitno iseckajte crni luk i propržite ga na malo ulja dok ne postane staklast. Ovo dodaje blagu slatkoću i aromu.
Spajanje sastojaka: U velikoj posudi pomešajte oceđene tikvice, jaja, rendani sir, prezle, prašak za pecivo, proprženi luk i narendani kačkavalj (ako ga koristite). Posolite i pobiberite po ukusu. Sve dobro sjedinite dok ne dobijete kompaktnu smesu.
Formiranje pljeskavica: Oblikujte pljeskavice rukama i poređajte ih na pleh obložen papirom za pečenje.
Pečenje: Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 30 minuta, dok ne porumene i dobiju hrskavu koricu. Na polovini pečenja ih možete okrenuti radi ravnomernog zapečenja.