Priprema pšenice (24 sata ranije): Isperite pšenicu nekoliko puta u hladnoj vodi. Potopite je u velikoj činiji sa dosta vode i ostavite da stoji 24 sata na hladnom mestu. Možete promeniti vodu jednom tokom dana.
Kuvanje pšenice: Nakon potapanja, procedite pšenicu i stavite je u šerpu sa svežom vodom. Kuvajte je na srednjoj temperaturi 1 sat ili dok potpuno ne omekša i ne počne da se "raspada".
Hlađenje i mlevenje: Kuvanu pšenicu procedite i ostavite da se potpuno ohladi. Kada se ohladi, sameljite je u mašini za meso ili kratko obradite u blenderu/pasatoru dok ne dobijete blagu kašu.
Mešanje sa ostalim sastojcima: U velikoj posudi sjedinite samlevenu pšenicu, kristal šećer, vanilin šećer i mlevene orahe. Po želji dodajte i narendani muškatni oraščić. Mešajte dok se sve ne sjedini u homogenu masu.
Dekoracija i serviranje: Prebacite koljivo u posudu za serviranje. Poravnajte površinu, pa dekoršite mlevenim orasima, oblikujući krst ili drugi uzorak u skladu sa prilikom.